Nagyon sokat hallottam már erről a sütiről, nagyon dicsérték, de csak most jutottam addig, hogy én is kipróbáljam. Tényleg úgy néznek ki mint az őszibarackok, bár az ízüknek semmi köze a gyümölcshöz. Igazi gusztusos csemege, aki nem próbálta még megsütni csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, mert nem olyan bonyolult az elkészítése, sőt mondhatom nagyon könnyű.
A recept 6hátha van olyan, aki nem ismeri a receptet, ez a Rama naptárból való változat, Mozsár Andrásné receptjeként szerepel/
Tészta:
1 pohár tejföl
1 pohár cukor
4 tojássárgája
1 mk. szódabikarbóna
35 dkg liszt
Töltelék:
10 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 ek. kakaópor
0,5 dl rum (vagy aroma)
1 kiskanál baracklekvár
2 tojásfehérje
Kenéshez: 0,5 dl rum
Díszítés: citromfű vagy mentalevél
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Ragacsos lesz a massza. Kb. 25-30 diónyi gombócot formázunk lisztes kézzel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180C-on kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűltek kettévágjuk és a belsejüket kikaparjuk kiskanállal. A kivájt tésztát a puha margarinnal, porcukorral, kakaóval, rummal és a lekvárral összekeverjük, óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A masszát kiskanállal visszatöltjük a süteménybe, tetejét visszarakjuk rá.
Minden barackot megkenünk rummal. Citromfűvel díszítjük.
4 megjegyzés:
Micsoda múltidéző süti! Igazán szépek lettek. Még én sem csináltam egymagam soha. Kiskoromban anyunak szoktam segédkezni. Mi meg is szoktuk színezni pirossal és zölddel, hogy igazán élethű legyen. A piroshoz rumaromát, a zöldhöz kevés mandulaaromát szoktunk használni. Ezeket hígítva kissé belemártjuk a gombóc egyik és másik felét, s még egy kis kristálycukorba is belehempergetjük.
Nálatok is gyakori szereplője a lagzis sütis tányéroknak?
Én is a pirosra, ill. zöldre festett, és cukorba forgatott verziót ismerem, de még nem sütöttem soha.
Nagyon finom lehet, jobb is hogy nincs ételfestékkel beszínezve, így egészségesebb
Ha gyerkőcök is esznek belőle, akkor még piros szörppel is lehet színezni, főleg, ha házi szörp, úgy is fincsi lesz. Cukorba nem szoktam megforgatni, mert úgy nekem picit ropogós.
Megjegyzés küldése