2012. május 6., vasárnap

Tejpuding

Ma Anyák napjára tejpudingot készítettem. Finom, lágy, édes, tehát pont alkalomhoz illő édesség.

4 hozzávalóból könnyedén elő is varázsolhatjuk, annak ellenére, hogy a karamell és én nem vagyunk nagy barátságban, mármint ami az elkészítést illeti, mert hol leég, hol megdermed mielőtt felhasználnám, meg totál gyorsnak kell lenni, ha az ember a pont folyékony karamellel szeretne dolgozni.
Ennél a receptnél ezt gyorsan ki tudtam küszöbölni, amikor a karamell pont megkapta azt a szép világos aranybarna színt, akkor beleöntöttem a formába egy részét, ami ahogy illik meg is dermedt pár másodperc alatt, tehát kikenni a formát esélytelen lett volna, ezért gyorsan 7 másodpercre be a mikróba, kikaptam (persze kesztyűben) és gyorsan körbeforgattam a kis tálkát, így a megfelelő karamellmennyiség került a tálka falára és aljára, ráadásul szép egyenletesen, szuper!

Jöjjön is a recept

Hozzávalók:

2 dl tej
2 dl kristálycukor
1 ek. citromlé
3 tojás (2 dl)
1 csipet szegfűszeg
1 csipet fahéj


2 ek. cukorból és a citromléből szép világos karamellt készítünk, ezzel kenjük be a 4 kis tűzálló tálat, ha nem tudjuk elég gyorsan bekenni, akkor  kevés karamellt öntünk a tálkákba és a mikrosütőben 7 másodperc alatt felmelegítjük és gyors mozdulatokkal körbeforgatjuk a tálkát, hogy mindenhol egységes, vékony bevonatot kapjunk.
A maradék cukrot és a tojást felverjük, majd hozzáöntjük a tejet és elkeverjük.
A karamellás tálkákba öntjük a tejes-tojásos keveréket, majd egy edénybe helyezzük a tálkákat. Az edénybe annyi vizet öntünk, hogy a tálkák feléig érjen, majd amikor felforrt, letakarjuk, hogy egy pici rés maradjon ahol távozik a gőz. Kb. 45 perc alatt a legkisebb fokozatra állítva a tűzhelyet kigőzöljük, vigyázva, hogy a víz ne párologjon el a tálkák alól, ha szükséges utánatöltünk.
 A tetejét egy csipet fahéjjal megszórjuk. Gyümölccsel is tálalhatjuk, az eper remekül illik hozzá.




2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon szuper, egyszerű, de izgalmas kis desszert. Tetszik:)

Ibcsi írta...

Nagyon jól néz ki, és nem is bonyolult!! Finom :-)