2010. szeptember 8., szerda

Almás pite

Ma egy hagyományos sütit készítettem, kisfiam egyik kedvence. A szíve lelke a süteménynek az alma, melyből ehhez a süteményhez a legjobb borízű almát használni. Az almát már csak azért is érdemes gyakran fogyasztani, mert remek kalcium, foszfor, vas, magnézium, nátrium és kálium forrás, valamint tartalmaz A-vitamint és B-komplex vitaminokat, C-vitamint is,  rostokban  igen gazdag. Már a rómaiak korában is kb. 30 fajta almát fogyasztottak, készítettek belőle bort. Az almát azóta is előszeretettel fogyasztják szerte a világon.
  A süteményhez ajánlott alma: téli fehér kálvil fajta, de természetesen bármely almafajta tökéletesen megfelel a sütéshez.

A pite:
25 dkg liszt
25 dkg vaj
2 db tojás
1 csipet só,  ebből áll össze az írós-vajas tésztánk.

Töltelék:
1-1,5kg borízű alma
10 dkg dió +5dkg
vaníliáscukor
fahéj (ízlés szerint)
15 dkg kristálycukor
1 kupaknyi rumaroma

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 2 részre osztjuk.

Az almát lereszeljük, összekeverjük a 10 dkg darált dióval, rumaromával, fahéjjal és a 2 féle cukorral.

A tészta egyik felét kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük, megszórjuk az 5 dkg darált dióval, majd ráegyengetjük az almás tölteléket. A másik tésztát szintén rátesszük vagy akár rácsozó segítségével rácsozhatjuk, illetve csíkozhatjuk is, ha óvatosabban használjuk (nálam most ez a verzió készült)

180 C-on világosra sütjük. Porcukorral megszórjuk.

rácsozóm, nagyon hasznos konyhai eszköz:











6 megjegyzés:

Bianka írta...

Csodásan néz ki

Könyvlelő Kritta írta...

Köszönöm szépen. Már alig van belőle, pedig egy nagy tepsivel sütöttem :) Kisfiam bepakolt ebéd előtt 5 szeletet :)

Ms. Poppy írta...

A pite nálunk is nagy kedvenc, nem lehet belőle elég nagy adagot gyártani.:) Jó ízlése van kisfiadnak.

Névtelen írta...

Krisztina! Ez nagyon finom, a család nagy kedvencévé vált! :)A rácsozó olyan mintha több derelyevágó lenne egymás mellett? Hol lehet ilyet venni? Köszönjük szépen! :)

Könyvlelő Kritta írta...

Örülök, hogy ízlett, nálunk is gyorsan elfogy :) igazából a rácsozó nem hasonlít derelyevágóra, de itt pontosabban meg tudod nézni, én tőlük nyertem, de lehet, hogy máshol van olcsóbban is, nem tudom... viszont hasznos.
http://www.tantefanny.hu/shop/

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Tényleg nem erre gondoltam, azt hittem, hogy több soros derelyevágó, mert én olyat keresek már nagyon régóta, de sehol sem lehet kapni.