2010. szeptember 5., vasárnap

Jamaicai szilvalekvár

Ez a lekvár nálunk már évek óta nagy kedvenc, a téli hidegben egy kis karibi hangulat, fahéj, jamaicai rum, szilva talán nem is kell ennél több egy hideg napon, így nem árt már most felkészülni és eltenni belőle 1-2 üveggel, a recept 1 adag, de nálunk kb. 3 adagból szokott készülni a lekvár.

1,5 kg szilva
75 dkg cukor
1 jamaicai rum aroma
tartósítószer
fahéj

A szilvát kimagozzuk, megmossuk, feltesszük főni, puhulásig főzzük. Passzírozzuk át akár egy szűrő és fakanál segítségével. Hozzákeverjük az ízlés szerinti fahéjat és a cukrot, figyelem kóstolgatni ér. Lekvársűrűségűre főzzük. Főzés végén hozzákeverjük a jamaicai rumaromát én egy kis üvegnyit szoktam, de itt is kóstolással tudjuk eldönteni valójában mennyi kell bele, mert az aromák sem egyforma erősségűek. Üvegekbe töltjük, pici tartósítószert szórunk rá és száraz dunsztba tesszük. Kész is a téli csemege.

Nincsenek megjegyzések: