2010. szeptember 18., szombat

Diós-vaníliás-fahéjas kocka citromos habtetővel

Ezt a sütit talán valamikor régebben az nlc sütis rovatából mentettem, most vettem elő, hogy kipróbáljam, pici változtatásokkal meg is sütöttem (még mindig maradt rajta csiszolni való, ami a mi ízlésünknek jobban meg fog felelni, de alapjában véve nagyon jó receptnek találom), a hab szerintem  a tetején lehetett volna keményebb, de a habverő ennyire tudta felverni. Az íze viszont nagyon-nagyon finom lett.

Tészta:
3 tojás
10 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 kiskanál fahéj
1 dl tej
1 dl olaj
fél csomag sütőpor

Krém 
2,5 dl tej
fél csomag vaníliás pudingpor (szerintem pl.tejszínes pudingporral jobb lenne, legközelebb azt fogok használni)
1 vanília rúd felének a belseje
3 ek porcukor
30 dkg margarin
3 tojássárgája
15 dkg porcukor

Teteje
3 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 fél citrom héja és leve

Csokiforgács a díszítéshez

Tészta készítése
Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját összekeverjük a tejjel és az olajjal, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, fahéjat, diót. Összekeverjük. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük majd óvatosan hozzákeverjük
Kivajazott lisztezett tepsibe öntjük és 160 C-on 35 percig sütjük.

Krém:
Tejből, a pudingból és a 3 ek. cukorból sűrű pudingot főzünk. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral ezt a forró pudinghoz keverjük majd a  puha margarint és a vaníliát is hozzákeverjük, teljesen sima krémet kapunk. -Érdemes a tojást előbb kivenni a hűtőből, mert szoba hőmérsékletű alapanyagnál nem fog kicsapódni az edény falára, sima krémet fogunk kapni-.
Rákenjük a tészta tetejére, hűtőbe tesszük.

Teteje:
A cukrot és a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a citromhéjat és a levét kevés ideig tovább verjük a habot, majd a pudingos krémre simítjuk. Visszatesszük a hűtőbe.
Ha megdermedt csokiforgáccsal tálaljuk.

A kép még dermesztés előtt készült.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon-nagyon guszta, és az íze fenséges lehet

Elisabeth írta...

Krisztina, nagyon finomnak nez ki ez a sutemeny, es az alma torta is nagyon gusztusos. Probald a tetejet a sutinek egyszeruen be kenni, es igy meg fog kemenykedni. Porcukorba keverjel egy ici-pici tejet, es ebbol egy jo mazt dudsz csinalni. Szep a kep felvetel is, nagyon tetszik.
Az ekezetek nem tudnak fel mutatkozni ezen a valaszon. Sorry!

Krisztina konyhája írta...

Köszönöm szépen a dicséreteket :)
Legközelebb kipróbálom a mázat, amit javasoltál, köszönöm az 5letet.

Flóra írta...

Nagyon jól néz ki! :)