2010. szeptember 11., szombat

Sáfránytorta

A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. Hát valahogy én is így voltam ma, amikor a sütemény sült, érdekes és fűszeres illat lengte be a  konyhámat. Valamikor gyermekkoromban kóstoltam ezt a süteményt, valahogy azóta sem készült nálunk, de most volt itthon friss sáfrány, ami eszembe juttatta a sütemény kellemes ízét, így gyorsan el is készítettem.

22 dkg margarint
2 nagy csipet sáfrány
2 tojás
3 dl cukor +egy pici a zúzáshoz
1,5 dl tej
1 picike tejszín (kb. annyi mennyiség, mintha egy kortyot innánk)
1 zacskó sütőpor
4 dl liszt

A vajat megolvasztjuk. A sáfrányt egy kiskanál cukorral összezúzzuk. A tojást elkeverjük a cukorral, fehéredésig. Hozzáadjuk a sáfrányt, a vajat, a tejet és a tejszínt. A lisztet összekeverjük a sütőporral és ezt is a masszához keverjük. Simára keverjük. Egy kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük. 180 C-on megsütjük, fele sütési időnél (amikor már színt kapott) alufóliával letakarjuk. Porcukorral  megszórjuk, citromfűvel díszíthetjük.






















































5 megjegyzés:

Ildy írta...

Érdekes torta. Aranyos a díszítés:)

Könyvlelő Kritta írta...

Köszönöm szépen :) Kávédíszítővel készült a minta

Bianka írta...

Nagyon szép a díszítése, és finom is lehet

Mézigörl írta...

Gyönyörű! Elkészítem hamarosan!:)

Könyvlelő Kritta írta...

Köszönöm, és örülnék neki, ha megírnád, hogy hogy ízlett, nálunk sikere volt, bár a sáfránnyal kicsit elfogult vagyok, egyik kedvenc fűszerem.